فشار روانی در کودکان
مدیریت فشار روانی در کودکان
فشار روانی در کودکان به شکل های مختلفی بروز پیدا می کند و ما در این مقاله از توران سعی داریم علائم و راهکار های رهایی از فشار روانی در کودکان را بررسی کنیم.
- چه عواملی سبب تشدید فشار روانی در کودکان می شود؟
- چه راهکار هایی برای رهایی کودکان از فشار روانی وجود دارد؟
- در چه صورت نیاز به مراجعه به مشاور پبدا می کنیم؟
فشار روانی در کودکان شامل افسردگی ها، اضطراب ها و پرخاشگری هایی که ریشه های روانی دارند می شود.
عوامل استرس زایی که احساس ناخوشاند و نا امنی را در کودک بر انگیخته می کنند و گاهی به دلیل عدم توجه والدین به فشار روانی کودک، تبدیل به اختلالی می شود که مراحل درمانی برای رفع و درمان آن طولانی تر می شود.
برخی کودکان به دلیل ویژگی شخصی درون گرایی و یا دلایل دیگر از بیان ناراحتی درونی خود اجتناب می کنند و با خودداری از گفتن ناراحتی ها و اضطراب های خود، فشار روحی بالاتری از ظرفیت خود را تحمل می کنند.
اما این فشار های روحی چه علائمی دارند؟
برای مقابله با فشار های روانی کودک و کاهش این فشار لازم است موقعیت های فشار زا برای کودک را شناسایی و مانع از قرار گرفتن کودک در آن موقعیت شوید.
موقعیت هایی مانند:
تولد فرزند جدید در خانواده
جدایی یا طلاق والدین
آغاز مرحله ی جدیدی از زندگی مثل ورود به اول دبستان
رفتن به بیمارستان یا بیماری جدی در یکی از اعضای خانواده و…
معمولا علائم وجود فشار روانی در کودکان با اختلالاتی در خواب مانند بی خوابی یا خوابیدن بیش از حد یا از دست دادن انرژی و انگیزه برای کارهایی که معمولا برای او انگیزه بخش بوده همراه است.
یا با ابراز ترس و تگرانی از آینده بروز پیدا می کند و در حال تحمل فشار روانی است.
برای کنترل این فشار روانی می توانید از روش های زیر بهره بگیرید.
در صورتی که علائم نا آرامی در کودک افزایش پیدا کرد، حتما با مشاوره ی کودک مشورت کنید تا این ناراحتی روحی تبدیل به اختلالی مانند اختلال اضطرابی یا افسردگی در کودک نشود!
راه های ساده ی کمک به رفع فشار روانی در کودکان شامل موراد زیر است:
داستان بگویید:
قصه گویی و داستان سرایی برای کودکان به افزایش آرامش کمک می کند و همچنین او را از دنیای واقعی و دلیل اصلی ناراحتی و فشار روحی دور میکند. داستان سرایی به بالابردن قدرت خلاقیت کودک کمک می کند و باعث فراموشی دلیل ناراحتی می شود.
ورزش کنید:
فشار روانی، در سیستم ایمنی و سلامت هم تاثیرات مستقیمی می گذارد. با داشتن یک برنامه ی ورزشی منظم برای کودک می توانید از فشار روانی کم کرد و با انجام ورزش های مورد علاقه کودک یا ثبت نام در ورزش های گروهی، روحیه ی او را بالا ببرید.
گاهی یک موفقیت کوچک در حین ورزش می تواند تاثیر شگرفی در انگیزه گرفتن کودک ایجاد کند.
صحبت کنید اما نه به زور:
گفتگو و تعامل همواره به کاهش اضطراب و استرس و فشار روانی کمک می کند اما در صورتی که کودک از حرف زدن پیرامون دلیل ناراحتی یا اضطراب خود اجتناب می کند، با اجبار او به حرف زدن میزان فشار روانی را افزایش می دهید.
سعی کنید راه گفتگو را باز کنید و نشان بدهید به او اهمیت می دهید. از خاطرات خود شروع کنید تا احساس امنیت و درک شدن را به کودک القا کنید و تجربه ی کودکی خود را با او درمیان بگذارید.
فراموش نکنید که فشار های روانی، خشم، ناراحتی و اضطراب در حد متوسط، طبیعی و بهنجار هستند و لازم نیست نگران باشید. اما در صورت تشدید این احساسات به گونه ای که در روند زندگی روزمره اختلال ایجاد کند، لازم است نزد مشاوره یا روان شناس مراجعه کرده و از او راهنمایی بخواهید.
توران در هر مرحله از رشد کودکان همراه شماست!
دیدگاهتان را بنویسید