مهمترین علائم بیش فعالی کودکان چیست؟ + راه حل
علائم بیش فعالی کودکان یکی از مسائل داغ و بحثبرانگیز میان پدرو مادرهاست و مدتی است که توجه عموم مردم به کلمه بیش فعالی جلب شده است .
توجهی که اصولا با انحراف همراه بوده و به نوعی، افراد حتی در تلفظ صحیح آن هم دچار خطا هستند و حتی دیده شده که فرزندان خود و یا دیگر کودکان را با لفظ اشتباه پیش فعال در نظر می گیرند!
علائم بیش فعالی در کودکان
در کتاب های مرجع روانشناسان، اختلال بیش فعالی در کودکان یا کمبود توجه را الگوی پایدار عدم توجه و یا بیش فعالی در کودکان می دانند که اصولا شدید تر و شایع تر از آن است که معمولا در کودکان با سطح رشد مشابه دیده می شود.
برخی از دانشمندان عقیده دارند که 3 تا 7 درصد دانش آموزان و برخی دیگر بین 5 تا 15 درصد دانش آموزان را به این اختلال یادگیری در کودکان مبتلا می دانند.
همانطور که در تعریف بیش فعالی در توران مشاهده کردید، برای یک کودک بیش فعال، چند فاکتور مهم در نظر گرفته شده است.
اولین فاکتور برای یک فرد بیش فعال ، الگوی پایدار رفتاری است. الگوی پایدار به معنای این است که فرزند شما در طی 24 ساعت شبانه روز در یکی از سه طیف زیر ، قرار می گیرد یا خیر؟
- رفتارهای بیش فعالانه (شامل بی قراری ها ، حرکات سریع ، در کلام پریدن های مکرر ، کارها را نیمه رها کردن و . . . می باشد)
- رفتارهایی با کمبود توجه نسبت به محیط و حتی رفتارهای خود (شامل : فراموشی های مکرر در مورد وسایل خود و یا وسایل دیگران ، درگیری در مورد فعالیت هایی که از فرزند خواسته می شود و یا حتی خود وی از شما می خواهد و…)
- ترکیبی از دو الگوی بالا؛ به این معنا که ممکن است فرزند شما هم بیش فعال باشد و هم این که از نقص توجه و یا کمبود توجه رنج ببرد.
آیا فرزندم بیش فعال است؟
برای اینکه بدانید فرزند شما علائم و نشانه های بیش فعالی را دارد یا خیر لازم است:
- یکی از سه طیف رفتارهای فوق را در مورد فرزندانتان چک کنید و در یابید که آیا در طیف های بالا قرار می گیرد یا خیر؟
- ببینید که فرزندتان به صورت الگویی پایدار (به معنای 24 ساعت شبانه روز) درگیر این رفتار ها است یا نه؟ در شرایط خاصی ممکن است این رفتارها شکل بگیرد؟(شرایطی مثل یک محیط تازه یا یک فضای جدید یا حتی یک فرد جدید)
- ممکن است کودک شما از بیماری خاصی رنج می برد که به صورت موقت رفتارهای وی را تغییر داده است . در هر حال چک کردن این موضوع یکی از مهمترین مباحث در تشخیص بیش فعالی فرزندتان است.
فاکتور دوم ، مقایسه کودک شما در میان کودکان دیگر است. به این معنا که یک کودک بیش فعال چه در موقعیت تنهایی خود و چه در موقعیت با جمع دوستان و یا بزرگتر های خود به رفتارهای بیش فعالی و نقص توجه خود ادامه می دهد.
معمولا رفتارهای بیش فعالانه از بدو تولد پدیدار می شوند اما منابع معتبر از این حکایت دارند که تا قبل از هفت سالگی تشخیص قطعی بیش فعالی مقدور نیست.
موضوعی که حتی در جمع روان پزشکان دیده می شود که چه به اصرار والدین و چه با تکیه بر تشخیص خود ، حتی کودکان با سنین سه تا پنج سال را به داروهای کنترل بیش فعالی می کشانند.
بنابراین مقایسه فرزند شما با توجه به سنش ، به تشخیص شما بر اینکه فرزندتان بیش فعال هست یا نه می تواند کمک کند. برخی مواقع والدین هر جنب و جوشی از فرزند خود را به اندازه یک بیش فعالی تلقی می کنند و یا این که سعی می کنند بر این موضوع اصرار کنند.
مهمترین علائم بیش فعالی کودک
در این جا تاکید می کنیم که یک کودک بیش فعال حتی قادر نیست که 5 ثانیه مداوم در یک جا بنشیند و یا اینکه کاری را به صورت 5 ثانیه مدام انجام دهد.
در واقع این مساله به خاطر انتقال دهنده های مغزی فرد است که باعث می شود تا سرعت پردازش آنقدری بالا باشد که فرد توان تسلط بر آن را نداشته باشد . بنابراین هر جنب و جوشی را نمی توان دلیلی بر بیشفعالی در نظر گرفت.
هر جنب و جوشی از فعالیت های فرزندتان را به حساب بیش فعالی نگذارید. اندکی حوصله نیاز تربیت سالم فرزند شما است.
کودک بیش فعال در هر محیطی بیش فعال است در نتیجه فعالیتهای زیاد فرزندتان در محیط های تازه را به حساب بیش فعالی او نگذارید.
سعی نکنید به فرزند خود یا فرزندان بستگان یا دوستان خود برچسب بیش فعالی بزنید زیرا تشخیص بیش فعالی از دشوارترین تشخیص های روان پزشکی و روان شناسی بالینی است . بهتر است برای درمان بیش فعالی در کودکان از یک روانشناس کمک بگیرید.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
اختلال سلوک در کودکان چیست؟ علائم، تشخیص و درمان
اختلال پردازش شنوایی چیست؟علل+ علائم+درمان اختلال پردازش شنوایی
مشاوره کودک بیش فعالی| مرکز درمان بیش فعالی کودکان
اختلال پردازش بینایی یا ( VOD ) در کودکان چیست؟
انواع اختلالات روانی در کودکان| تشخیص+ درمان اختلالات روانی کودکان
اختلال رفتاری در کودکان چیست؟| شایع ترین اختلالات رفتاری در کودکان
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
از مقاله خوبتون ممنونم بسیار خوب بود
از دیدگاه شما سپاسگزاریم