5 راه درمان اختلال خواندن در کودکان (بازی درمانی+ معرفی کتاب)
یکی از اختلالاتی که به تازگی کشف شده است اختلال دیسلکسیا است. خانواده های دارای بچههای مبتلا به اختلال دیسلکسیا، با چالشهای مختلفی روبرو میشوند به همین جهت درمان اختلال خواندن بسیار مهم و ضروری است. در این مطلب قصد داریم به سوالات والدین دغدغه مند پاسخ دهیم تا راحتتر با این مسئله کنار بیایند. تا انتهای مطلب همراه ما باشید.
اختلال دیسلکسیا چیست؟
اختلال خواندن یک ناتوانی یادگیری در نحوه پردازش زبان نوشتاری مغز است. افراد مبتلا به دیسلکسیا در خواندن و مهارتهای مرتبط با آن مشکل دارد البته این اختلال تا حد زیادی قابل درمان است و نمیتواند مانع از موفقیت افراد شود. دیسلکسیا در زیر چتر اختلال یادگیری قرار میگیرد که این اختلالات شامل:
- اختلال خواندن(نارساخوانی)
- اختلال نوشتن(دیسگرافیا)
- اختلال ریاضی
اختلال دیسلکسیا در ۳ طیف ضعیف، متوسط و شدید وجود دارد که با توجه به شدت ابتلای کودک روشهای درمانی مختلفی برای ارائه میشود.
خفیف: مشکلات وجود دارد اما می توانید با پیگیری و انجام کارها و تمرین های جانبی، نقص های موجود را برطرف کنید.
متوسط: مشکلات به اندازه ای قابل توجه هستند که نیاز به نیروی متخصص جهت مداخله برای انجام روند درمان است.
شدید: مشکلات به قدری آشکار است که با انجام تخصصی ترین درمان ها پیشرفت به کندی صورت می گیرد و صرفا از بدتر شدن پیشگیری می شود.
اختلال خواندن یا دیسلکسیا در کودکان ناشی از چیست؟
علت دقیق دیسلکسیا هنوز مشخص نیست اما با این وجود طبق تحقیقاتی که انجام شده سرنخهایی که تاکنون پژوهشگران به دست آوردهاند میتوان دلایل احتمالی برای این اختلال را طبق موارد زیر شرح داد:
ژنتیک: در خانوادههایی که یکی از والدین مبتلا به دیسلکسیا است به احتمال ۳۰ تا ۵۰ درصد کتک نیز به این اختلال دچار میشود و باید به دنبال راه درمان اختلال خواندن باشند.
تفاوت در رشد و عملکرد مغز: افراد مبتلا به اختلال خواندن از لحاظ رشد مغزی و عملکردی که این عضو از بدن آنها دارد با سایرین متفاوت هستند که همین امر موجب نقص در این گونه افراد شده است.
اختلال در رشد مغزی: در دوران جنینی اگر مادر در معرض عفونتها یا سموم قرار بگیرد ممکن است آثار منفی بر جنین وارد نماید و باعث کاهش رشد مغزی وی گردد که احتمال بروز دیسلکسیا را افزایش میدهد.
نشانههای کودکی که اختلال خواندن دارد چیست؟
برای آنکه به دنبال درمان اختلال یادگیری خواندن باشید ابتدا باید بتوانید علائم کودک را تشخیص دهید. برای این اختلال یک سری علائم مشخص و واضح وجود دارد که در این مطلب به سادگی آنها را توضیح میدهیم تا مشکل فرزند خود را تشخیص دهید:
۱_ کودک در املای کلمات ساده مشکل دارد
۲_ کودک در یادگیری نام حروف با مشکل مواجه است
۳_در یادگیری حروف الفبایی که از لحاظ ظاهری شبیه هم هستند مانند “چ” و “ج” بسیار کند عمل میکند.
۴_ تمایلی به روخوانی با صدای بلند در کلاس درس یا جمع خانواده ندارد.
۵_ در برقراری ارتباط بین صداها با حروف یا قسمتهایی از کلمات مشکل دارد.
۶_ صداهای حروف در یک کلمه را با یکدیگر مختلط میکند.
۷_ در یادگیری اینکه صداها چگونه مرتب پس از یکدیگر با هم ادا میشوند مشکل دارد.
البته کسی که تمام این علائم یا تعدادی از آنها را داشته باشد به این معنا نیست که قطعاً مبتلا به اختلال خواندن است و باید راه های درمان اختلال خواندن را برای وی پیاده سازی کرد! برای آنکه از ابتلای کودک خود به اختلال دیسلکسیا اطمینان حاصل نمایید بهتر است به یک کارشناس مربوطه در زمینه اختلالات یادگیری مراجعه کرده و آزمایش اختلال دیسلکسیا برای کودکان انجام شود.
راههای درمان اختلال یا ناتوانی خواندن در کودکان
به طور کلی داروی خاصی برای اختلال دیسلکسیا ساخته نشده و تنها از طریق مداخلات آموزشی روند این اختلال را کاهش و یا متوقف کرد. از جمله مداخلات آموزشی که تاکنون نتایج مثبتی را به همراه داشته میتوان به موارد زیر اشاره کرد. راه های درمان اختلال خواندن:
- حضور همراه و مربی کمک آموزشی
- برنامه آموزش فردی
- تغییرات در کلاس درس
- مصرف دارو
- درمان های مکمل
حضور همراه و مربی کمک آموزشی
مربی و یا متخصص اختلالات یادگیری که به طور کامل با این اختلالات و نحوه درمان آنها آشنایی دارد میتواند با کودک شما همراهی داشته باشد تا مطالب ارائه شده را به خوبی بخواند و آموزشهای لازم را با ترفندهای جدید درسی فرا گیرد.
برنامه آموزش فردی
این طرح اهداف یادگیری را تعیین میکند و خدمات آموزشی ویژهای که فرزند شما به آنها احتیاج دارد را توصیف مینماید. در مدارس دولتی دانش آموزانی که با اختلالات یادگیری مواجه هستند توانایی همگامی با سایر دانشآموزان را ندارند برنامه آموزش فردی ارائه میشود تا بتوانند خود را به سایر دانش آموزان برسانند و همچنین در بعضی از شهرها مدارس مخصوص کودکان مبتلا به اختلالات یادگیری ساخته شده و افراد متخصص در این مدارس مشغول تدریس به کودکان هستند.
تغییرات در کلاس درس
کودکان مبتلا به اختلالات یادگیری تحت شرایط خاصی میتوانند تمارین خود را حل کنند بنابراین بهتر است شرایط کلاس اینگونه کودکان با کودکان عادی متفاوت باشد.
کار درمانی و گفتار درمانی: گفتار درمانی میتواند بیان صداها را برای کودکان راحتتر کند.
مصرف دارو
کودکان مبتلا به بیش فعالی، افسردگی در کودکان و اضطراب در کودکان میتوانند با مصرف دارو تمرکز خود را در یادگیری و درمان اختلال خواندن بیشتر کنند.
درمان های مکمل
علاوه بر راههای درمان اختلال خواندن که در بالا ذکر شد باید تحقیقات بیشتری در این زمینه انجام شود. تحقیقاتی انجام شده که تغذیه و حتی تمرینات چشمی نیز میتواند تاثیرگذار باشد.
راههای درمان اختلال خواندن کودکان در خانه
دیسلکسیا یک اختلال یادگیری است که خواندن و کارهای مربوط به زبان را سختتر میکند و افراد مبتلا به این اختلال در نحوه پردازش مغز با مشکل روبرو هستند.
اختلال دیسلکسیا معمولا به شکل مادام العمر ادامه دارد بنابراین روشهای جایگزینی برای درمان این اختلال در خانه پیدا کنید تا کمترین تاثیر را بر ارتباطات فرد مبتلا بگذارد.
مهمترین کاری که خانواده میتواند در منزل انجام دهد این است که زمانهای زیادی را برای خواندن با صدای بلند به فرزندش اختصاص دهد. زمانهایی که با فرزندتان سپری میکنید میتواند تاثیر چشمگیری بر درمان اختلال خواندن در کودکان داشته باشد.
والدین باید به یاد داشته باشند که اختلال دیسلکسیا چیزی نیست که فرزندشان بر آن کنترل داشته باشد بنابراین باید صبوری کرده و حمایتها لازم را به همراه تشویق و تقویت کنندههای مورد علاقه کودکشان ارائه دهند تا روند درمان و بهبود کودک سریعتر پیش رود. روی کنترل ترس و اضطراب کودکتان در هنگام انجام تمارین تمرکز کنید. هر چقدر بتوانید ترس و اضطراب او را کاهش دهید اعتماد به نفس وی برای ادامه روند درمان بیشتر میشود و خستگی ناشی از تمرینهای مداوم را نادیده میگیرد.
علاوه بر موارد ذکر شده برای درمان اختلال خواندن کودکان در خانه میتوان به بازی درمانی هم اشاره کرد. با ایجاد شکلکهایی به وسیله کاغذ رنگی و کمک به خواندن دروس به شکل شعر همراه با دست زدن و شادی و خنده میتوان اشتیاق بچهها را افزایش داد و همچنین کسالت و خستگی ناشی از تمرینهای مداوم از این طریق برای کودکان قابل تحمل خواهد شد.
چرا اختلال خواندن در کودکان باید درمان شود؟
اولین تاثیری که اختلال خواندن بر روی کودکان دارد کاهش اعتماد به نفس است بنابراین با درمان اختلال دیسلکسیا میتوانید اعتماد به نفس فرزند خود را افزایش دهید.
کودکانی که دارای روحیه حساسی هستند و شخصیت رقابت جویی دارند با مشاهده اینکه نسبت به همسالان خود در خواندن مطالب توانایی کمتری دارند پرخاشگری از خود نشان میدهند بنابراین با درمان اختلال خواندن میتوانید پرخاشگری فرزند خود را کنترل کنید.
برقراری ارتباط در کودکان ارتباط مستقیمی با توانایی آنها در خواندن مطالب دارد همچنین در بزرگسالی این امر نیز نقش پررنگی در زندگی افراد خواهد داشت بنابراین تکمیل روند درمان اختلال یادگیری خواندن علاوه بر کودکی بر بزرگسالی افراد نیز تاثیرات مثبتی خواهد داشت.
به طور کلی یک روش درمانی قاطع برای این اختلال پیشنهاد نشده و صرفاً با انجام کاردرمانی و گفتار درمانیها و حمایت از افراد مبتلا به این اختلال میتوان شاهد پیشرفتهای چشمگیر در درمان اختلال خواندن بود. به عنوان نکته نهایی به یاد داشته باشید که حضور یک فرد متخصص در روند درمان بسیار ضروری است و بهتر است که از ابتدای شروع تشخیص این اختلال تا مراحل نهایی درمان با یک متخصص اختلالات یادگیری همراه باشید.
دیدگاهتان را بنویسید