علت عصبانیت در کودکان چیست؟| علت خشم در کودکان
عصبانیت یکی از احساسات انسانی است که به صورت شدید و ناگهانی بروز می کند و باعث می شود که کودک احساس نارضایتی، تنش و خشم کند. عصبانیت ممکن است به دلیل موارد مختلفی که در این مقاله بررسی خواهد شد، بروز کند. عصبانیت ممکن است باعث افزایش ضربان قلب، تنش عضلانی، عرق کردن، تنفس سریع و سطح قند خون شود. به طور کلی، عصبانیت می تواند به مشکلات روانی و فیزیکی در کودک منجر شود و برای کنترل آن نیز روش هایی وجود دارد که توران به صورت کامل در این شماره از مقاله به آن اشاره خواهد داشت. کودک خشمگین معمولاً در برابر موقعیت هایی که احساس ناامنی، تنش و فشار دارند، به راحتی عصبانی می شود. او ممکن است با بلند کردن صدا، کوبیدن درب، پریدن و پرتاب اشیاء، نشانه های عصبانیت خود را نشان دهد. همچنین، او ممکن است به دیگران حمله کند، به طور فیزیکی یا شفاهی تهدید کند و یا به طور کلی به دیگران نسبت به خود آسیب وارد کند. به طور کلی، کودک خشمگین دچار ناتوانی در کنترل احساسات خود است و نمی تواند با شیوه های سالم با موقعیت های ناخوشایند روبرو شود. به نظر شما علت عصبانیت در کودکان چه می تواند باشد؟ در ادامه به دلایل اصلی عصبانیت در کودکان می پردازیم.
فهرست مطالب
علت عصبانیت در کودکان چیست؟
شناخت علل ایجاد و بروز عصبانیت در کودکان مهم است زیرا این اطلاعات می تواند به والدین و مربیان کمک کند تا روش های بهتری برای کنترل عصبانیت کودکان پیدا کنند. همچنین، شناخت علل خشم در کودکان می تواند به پزشکان و متخصصین روانشناسی کمک کند تا بهبود درمانی برای کودکان با مشکلات خشمگینی پیدا کنند. در نهایت، شناخت علل عصبانیت در کودکان می تواند به خود کودکان کمک کند تا بهتر درک کنند که چگونه با احساسات خود مقابله کنند و راه های سالم برای بیان احساسات خود را پیدا کنند،باتوجه به این توضیحات میتوان به اهمیت علت عصبانیت در کودکان پی برد. در این مقاله به تعدادی از این علل اشاره میکنیم:
- عوامل ژنتیکی
- شرایط و محیط خانواده
- نارضایتی از تصمیمات والدین
- الگوگرفتن ازوالدین
- عدم توانایی در بیان احساسات
- فشارهای روزمره وتجربه استرس
- تجربه تحقیر
- ناراحتیهای فیزیکی
عوامل ژنتیکی
ژنتیک می تواند بر روی میزان عصبانیت در کودکان تأثیر بگذارد. برخی از تحقیقات نشان داده اند که برخی ژن ها می توانند باعث افزایش سطح هورمون های استرس در بدن شوند که می تواند باعث افزایش خشم و عصبانیت در کودکان شود. همچنین، مطالعات نشان داده اند که ژنتیک می تواند بر روی توانایی کودکان در کنترل احساساتشان تأثیر بگذارد. با این حال، باید توجه داشت که ژنتیک تنها یک عامل است و محیط و تجربه های کودک نیز می توانند بر روی بروز خشم در او تأثیر بگذارند.
شرایط و محیط خانواده
شرایط و محیط خانواده می تواند بر روی بروز عصبانیت در کودکان تأثیر بسیار زیادی داشته باشد. مثلاً، یک خانواده ناپایدار، با تنش های روابطی بین اعضای خانواده، نبود توجه به نیازهای احساسی کودک و یا روش های نامناسب تربیت، می تواند باعث افزایش خشم و عصبانیت در کودک شود. همچنین، نداشتن حمایت و علاقه مندی از سوی والدین و نبود محیط پایدار و امن در خانواده، می تواند باعث کاهش توانایی کودک در کنترل احساساتشان شود. بنابراین، شرایط و محیط خانواده می تواند بر روی بروز عصبانیت در کودک تأثیر بسیار زیادی داشته باشد.
نارضایتی از تصمیمات والدین
کودکان اگر حس کنند تصمیمات والدین باورپذیر نیستند یا با خواسته هایشان مطابقت ندارند ممکن است خشمگین شوند.
الگو گرفتن از والدین
الگو پذیری نامناسب از والدین میتواند به بروز عصبانیت در کودکان منجر شود. این الگو پذیری ممکن است به دلیل تحقیر، تمسخر، نادیده گرفتن نیازها و احساسات کودک، فشار و اجبار برای رفتارهای خاص، عدم احترام و توجه به حریم شخصی کودکان و … باشد.
عدم توانایی در بیان احساسات
ناتوانی در بیان احساسات میتواند باعث افزایش عصبانیت در کودکان شود زیرا آنها نمیتوانند به درستی احساسات خود را بیان کنند و به جای آن از طریق عصبانیت خود را بیان میکنند. این میتواند به دلیل ناتوانی در استفاده از کلمات مناسب برای بیان احساسات، عدم آگاهی از نحوه صحیح بیان احساسات یا ترس از رد شدن و ناراحت کردن دیگران باشد. به علاوه، ناتوانی در بیان احساسات ممکن است باعث شود که کودکان درک نکنند که چگونه باید با مشکلات و تنشها در زندگی خود برخورد کنند، بنابراین خشم و عصبانیت را به عنوان یک وسیله برای بیان نارضایتی و عدم رضایت استفاده میکنند.
فشارهای روزمره وتجربه استرس
فشارهای روزمره مانند تحصیلات، رفتار دوستان، فعالیت های ورزشی و … می توانند باعث بروز عصبانیت در کودکان شوند؛همچنین استرسهای مختلف مثل جدایی والدین، تغییر محیط زندگی، مشکلات مالی و… میتواند عصبانیت در کودکان را ایجاد کند.
تجربه تحقیر
تجربه تحقیر میتواند به طور مستقیم یا غیرمستقیم باعث خشمگین شدن کودکان شود. در صورتی که کودکان تحقیر یا تمسخر شوند، احساس ناراحتی و اهانت میکنند که ممکن است به عصبانیت و عدم رضایت منجر شود. همچنین، اگر کودکان به طور مداوم احساس مورد تحقیر قرار بگیرند، احساس عدم ارزشیابی و ناامیدی خواهند داشت که نیز میتواند به خشم و عصبانیت منجر شود.
علاوه بر این، تجربه تحقیر میتواند باعث کاهش اعتماد به نفس کودکان شود. آنها ممکن است باور کنند که ناتوان هستند و قادر به برخورد با موقعیتها و مشکلات نیستند، که در نتیجه عصبانیت و عدم رضایت را بروز میدهد.تجربه تحقیر میتواند باعث شود که کودکان درک نکنند که چگونه باید با احساسات خود برخورد کنند. آنها ممکن است نتوانند تشخیص دهند که آیا احساساتشان صحیح است یا خیر و چگونه باید آن را به درستی بیان کنند. در نتیجه، عصبانیت ممکن است به عنوان یک راه برای بیان احساسات نارضایتی و عدم رضایت استفاده شود.
ناراحتیهای فیزیکی
کودکان ممکن است به دلیل درد، خستگی، گرسنگی و… ناراحت شوند و خشم را تجربه کنند.
اختلالاتی که سبب بروز عصبانیت در کودکان می شود
عصبانیت به عنوان یکی از علائم و نشانه های مهم در اختلالات روانی کودکان مطرح است زیرا میتواند نشان دهنده مشکلات عاطفی و رفتاری عمده باشد. کودکانی که مبتلا به اختلالات روانی هستند، ممکن است دچار تنش و استرس زیادی باشند که میتواند به ظاهر خشم و عصبانیت منجر شود. این عصبانیت معمولاً بیش از حد شدید و ناپیوسته است و ممکن است باعث اختلال در روابط اجتماعی، عملکرد تحصیلی و عملکرد روزمره کودک شود. درادامه به تعدادی از این اختلالات اشاره میکنیم:
- اختلال نقص توجه / بیشفعالی (ADHD)
- اختلال نافرمانی مقابله جویانه ( ODD)
- اختلال اضطراب
- اختلالات خلق و خو
اختلال نقص توجه / بیشفعالی (ADHD)
اختلال نقص توجه / بیش فعالی (ADHD) میتواند باعث بروز عصبانیت در کودکان شود. کودکان با ADHD دچار مشکلات در کنترل خشم و احساسات خود هستند و به طور معمول در مواقعی که نیازها و خواستههایشان نادیده گرفته میشود، بیشترین خشم را نشان میدهند. این اختلال میتواند باعث عصبانیت و تندروی کودکان شود و آنها را به سختی قابل تسکین کند. به همین دلیل، درمان بیش فعالی و یافتن راههای مدیریت عصبانیت برای این کودکان بسیار مهم است.
اختلال نافرمانی مقابله جویانه ( ODD)
اختلال odd یک اختلال رفتاری در کودکان است که به طور عمده با عصبانیت، سرسختی و مقاومت در برابر قوانین و دستورات مرتبط است. کودکان با odd به طور معمول خشم و عصبانیت بیشتری نسبت به کودکان عادی نشان میدهند.
بعضی از کودکان با ADHD ممکن است دچار اختلال odd هم باشند و به طور همزمان با خشم و عصبانیت بیشفعالی و نقص توجه دچار شوند. این اختلالات ممکن است با یکدیگر تعامل داشته باشند و برهمکنش بین آنها موجب افزایش خشم و عصبانیت در کودکان شود.
اختلال اضطراب
اختلال اضطراب در کودکان نیز میتواند با بروز عصبانیت در کودکان مرتبط باشد. برخی از کودکان با اضطراب ممکن است به طور معمولتر و سریعتر به موقعیتهای استرسزا و ناراحت کننده واکنش نشان دهند. این واکنشها میتواند شامل خشم، عصبانیت و حتی تجاوز به دیگران باشد.
علاوه بر این، بروز عصبانیت در کودکان با اختلال اضطراب میتواند نشانهای از ناتوانی آنها در مدیریت استرس و احساسات باشد. کودکان با اضطراب ممکن است دچار نگرانیهای مستمر و بیشفعالی ذهنی باشند که میتواند به تنش و عصبانیت منجر شود.
اضطراب در کودکان، ممکن است به طور معمول بیش از حد نگران و ترسو باشند. در برخی مواقع، این نگرانی و ترس ممکن است به شکل خشم و عصبانیت بروز کند.
اختلالات خلق و خو
برخی از اختلالات خلق و خو ممکن است با خشم و عصبانیت همراه باشند. به عنوان مثال، اختلال دوقطبی و اختلال کنترل ناگهانی حرکات (Tourette) میتوانند سبب بروز عصبانیت شدید در کودکان شوند.
برای تشخیص اختلالات و درمان آنها که منجر به بروز نشانگانی همچون عصبانیت در کودکان میشود،درمانگران کودک توران همراه شما هستند تا با ارائه پروتکل درمانی مناسب فضایی تخصصی و امن برای شما فراهم کنند. در مسیرآگاهی بخشی به والدین توران همیشه همراه شماست.
دیدگاهتان را بنویسید