انواع اختلالات روانی در کودکان| تشخیص+ درمان اختلالات روانی کودکان
توجه به سلامت روان کودک به اندازه سلامت جسمانی آنها مهم است. همانطور که در صورت مشاهده علائم سرماخوردگی به بیماری جسمی کودک خود حساس هستید، باید در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید و در صورت مشاهده علائم و تغییرات ناگهانی در رفتار، باید نسبت به مشکلات روحی و روانی کودک هم نیز حساس باشید. در دنیای مدرن و تکنولوژی امروز، سلامت روان کودک بیش از هر زمان دیگری در خطر است و ما به عنوان والدین وظیفه داریم از علائم کودک آگاه باشیم. دانستن اختلالات روانی کودکان و علائم آن به شما کمک میکند در صورت مشاهده هر یک از این علائم در کودک خود هوشیارتر باشید و بهسرعت آنها را درمان کنید.
اختلالات روانی کودکان چیست؟
امروزه اختلالات روانی کودکان از جمله افسردگی، خشونت، استرس و اضطراب در بین کودکان رایج است و هر روز بر تعداد کودکانی که از این مشکلات رنج میبرند افزوده میشود. مشکلات سلامت روان میتواند بر کار کودک در خانه و مدرسه تأثیر بگذارد کودکان مبتلا به انواع خاصی از اختلالات روانی اغلب در تعامل با دیگران مشکل دارند؛ بنابراین پس از مدتی کودک گوشهگیر و منزوی میشود که میتواند علائم مشکلات روانی مختلف مانند افسردگی و اضطراب را ایجاد کند بنابراین شناخت خوب مشکلات روانی کودکان و درمان زودهنگام آنها بسیار مهم است.
انواع اختلالات روانی در کودکان
بیماریهای روانی در کودکان میتواند به شکلها و انواع مختلفی ظاهر شود برخی از این اختلالات روانی در کودکان شامل:
- اضطراب در کودکان
- افسردگی در کودکان
- اختلال نافرمانی و مخالف بودن با دیگران
- اختلال رفتاری در کودکان
- بی توجهی یا بیش فعالی
اضطراب در کودکان
هنگامی که کودک شما قادر به غلبه بر ترسها و اضطرابهای دوران کودکی نیست، یا زمانی که ترسها و اضطرابهای بیش از حد در مدرسه یا خانه در کار او اختلال ایجاد میکند، ممکن است تشخیص داده شود که دچار اختلال اضطراب در کودکان است.
افسردگی در کودکان
بیماری روانی در کودکان میتواند روحی باشد گاهی اوقات احساس ناراحتی یا احساس ناامیدی بخشی از زندگی هر کودکی است. با این حال، برخی از کودکان غمگین میشوند یا علاقه خود را نسبت به چیزهایی که قبلاً از آنها لذت میبردند از دست میدهند وقتی کودک اغلب غمگین و ناامید است، میتوانیم بفهمیم که او از افسردگی رنج میبرد و دچار اختلال افسردگی در کودکان است.
اختلال نافرمانی و مخالف بودن با دیگران
وقتی کودکان به گونهای رفتار میکنند که در خانه، مدرسه یا با همسالان خود مشکلات جدی ایجاد میکنند، ممکن است به اختلال نافرمانی مخالفت (ODD) مبتلا شوند. اختلال در کودکان ODD ، یا اختلال نافرمانی مقابلهای در کودکان، معمولاً قبل از سن ۸ سالگی شروع میشود و تا سن ۱۲ سالگی ادامه مییابد مراقب زمان یا معلم کودکان مبتلا به ODD این رفتارها را بیشتر از سایر کودکان هم سن خود نشان میدهند.
اختلال رفتاری در کودکان
اختلال سلوک (CD) زمانی تشخیص داده میشود که کودکان رفتار پرخاشگرانهای نسبت به دیگران داشته باشند و قوانین اجتماعی را در خانه و مدرسه زیر پا بگذارند کودکان مبتلا به CD اغلب افسرده هستند و ممکن است در تعامل با همسالان خود مشکل داشته باشند.
بی توجهی یا بیش فعالی
اختلال بیتوجهی و بیش فعالی (ADHD) یک اختلال روانی است که معمولاً در کودکی شروع میشود و ممکن است تا سن بزرگی ادامه داشته باشد. افراد مبتلا به ADHD دارای مشکلات در تمرکز، توجه، کنترل حرکات و رفتارهای بیشفعال هستند. این اختلال میتواند بر روی زندگی روزمره، تحصیل و روابط اجتماعی تأثیر منفی بگذارد.
تشخیص ADHD نیاز به ارزیابی توسط یک حرفهای متخصص دارد و درمان آن شامل ترکیب درمانهای رواندرمانی، رفتاردرمانی، مدیریت تحصیلی و در صورت لزوم، داروهای مخصوص است. اگر شما یا فردی نزدیک به شما علائم ADHD دارید، بهتر است به یک حرفهای متخصص مراجعه کنید تا برنامه درمان مناسب تعیین شود و بهبود یابید.
علائم و مشکلات روانی کودکان چیست؟
علائم و مشکلات روانی کودکان ممکن است شامل موارد زیر باشد:
۱. ناراحتی و افسردگی
۲. اضطراب و ترسهای بیشتر از حد
۳. مشکلات در رفتار و تعامل با دیگران
۴. مشکلات خواب و اختلالات در خواب
۵. مشکلات تغذیه و اختلالات در رفتار غذایی
۶. اختلال در تمرکز و توجه
۷. اختلالات یادگیری و عملکرد تحصیلی
۸. صحبت از خودکشی یا خودآسیب رساندن
۹. به سرعت خشمگین شدن و تحریکپذیری شدید
۱۰.تغییر در روند عملکرد تحصیلی
۱۱.سردرد یا دلدرد مکرر
در صورت مشاهده هر یک از این علائم در کودکان، بهتر است با یک متخصص روانشناس یا روانپزشک مشورت کنید تا بهبود و درمان مناسب را برای کودکان ارائه دهند.
تشخیص و درمان اختلالات روانی کودکان
اگر فکر میکنید فرزندتان مشکل روانی دارد چه باید بکنید؟ اگر نگران سلامت روان کودک خود هستید، ابتدا با پزشک کودک خود مشورت کنید. رفتارهای کودکتان که شما را نگران کرده است را شرح دهید و با معلم، دوستان نزدیک، بستگان یا سایر مراقبان فرزندتان صحبت کنید تا ببینید آیا آنها متوجه تغییر رفتار فرزند شما شدهاند یا خیر، و سپس این اطلاعات را با پزشک فرزندتان در میان بگذارید. تشخیص و درمان بیماری روانی در کودکان بر اساس علائم و نشانهها و چگونگی تأثیر بیماری بر زندگی روزمره کودک است. برای ارزیابی، پزشک شما ممکن است توصیه کند که فرزند شما توسط یک متخصص مانند روانشناس، روانپزشک، مددکار اجتماعی یا سایر متخصصان سلامت روان ارزیابی شود. تشخیص اختلالات و بیماریهای روانی در کودکان میتواند زمان بر باشد؛ زیرا کودکان ممکن است در درک یا بیان احساسات خود مشکل داشته باشند و الگوهای رشد آنها اغلب با یکدیگر متفاوت است پزشک ممکن است در طول زمان تشخیص خود را تغییر دهد.
راه های تشخیص اختلالات روانی
تشخیص اختلالات روانی در کودکان کار دشواری است و یافتن علت آن نیز پیچیده؛ ولی ممکن است عوامل زیادی میتواند باعث ایجاد اختلالات روانی در کودکان و اختلالات رفتاری در کودکان شود و روند تشخیصی این مشکلات به عهده متخصص روانشناس کودک است. یک روانشناس کودک خوب زمانی که در مرکز مشاوره با والدین و خود کودک مصاحبهای داشته باشد این مشکلات روانی را میشناسد و مشاور و روانشناس کودک از پرسشنامههای استاندارد برای شناسایی اختلالات کودک استفاده میکند.
راه های درمان اختلالات روانی کودکان
رواندرمانی: رواندرمانی که رفتاردرمانی نیز نامیده میشود یکی از روشهای درمان اختلالات روانی کودکان برای مقابله با مشکلات روانی از طریق صحبت با روانشناس یا سایر متخصصان سلامت روان است اغلب، برای کودکان خردسال، رواندرمانی به شکل زمان بازی انجام میشود در طول رواندرمانی، کودکان و نوجوانان یاد میگیرند که صحبت کنند و به افکار و احساسات خود پاسخ دهند و رفتارهای جدید و مهارتهای مقابلهای را بیاموزند.
دارودرمانی: پزشک اطفال یا روانپزشک شما ممکن است داروهایی مانند محرکها، داروهای ضدافسردگی، داروهای ضداضطراب، داروهای ضد روانپریشی یا تثبیت کنندههای خلقوخو را به عنوان بخشی از برنامه درمانی کودک شما توصیه کند نگران نباشید، پزشکان اغلب خطرات، عوارض جانبی و مزایای درمان دارویی را توضیح میدهند.
آیا میتوان از بیماری روانی کودکان پیشگیری کرد؟
بله، برخی از مراکز مشاوره و رواندرمانی برنامههایی را ارائه میدهند که اغلب از روشهای پیشگیری شناختی – رفتاری یا اجتماعی و خانوادگی استفاده میکنند؛ زیرا تحقیقات نشان داده است که این مداخلات بیشترین تأثیر را در پیشگیری و درمان اختلالات روانی در کودکان دارد؛ بنابراین اگر در خانواده شما مشکلات روحی و روانی وجود دارد، برای جلوگیری از تأثیر آن بر فرزندان، باید در اسرع وقت از طریق مشاوره تلفنی کودک یا پزشک متخصص به دنبال درمان فرزند خود باشید.
سایر اقدامات حمایتی شامل جلوگیری از خشن شدن کودک در جامعه و مشارکت دادن بزرگسالان، داشتن روابط قوی کودک با خانواده و همسالان و آموزش مهارتهای مقابله و تنظیم هیجان به کودکان از دوران کودکی است تجربه نشان داده است که پیشگیری و بهبودی کودکان و نوجوانانی که والدین آنها مشکلات روانی دارند دشوارتر است.
دیدگاهتان را بنویسید